Αρχική ΣελίδαΚρατήσεις και Επικοινωνία      Ελληνικά English        

Ξάνθη - Αρχαία Αβδηρα - Λίμνη Βιστωνίδα - Πομακοχώρια

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Η Παλιά Ξάνθη, χτισμένη στην βόρεια πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Ροδόπης, απαρτίζεται από νεοκλασικά δείγματα Δυτικομακεδονικής και Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, αλλά είναι επηρεασμένη και από την κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Πλούσια σε εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, με έντονες επιρροές μπαρόκ. Σπίτια παλιών καπνεμπόρων στην πόλη της Ξάνθης, τα αναπαλαιωμένα κτίσματα της Παλιάς Πόλης μαρτυρούν την εποχή που το εμπόριο του καπνού ήκμαζε στην πόλη και η Ξάνθη φιλοξενούσε 4 προξενεία (Ιταλικό, Αυστροουγγαρίας, Γαλλικό και Ελληνικό).


Απλοί πλακόστρωτοι δρόμοι, δρόμοι με διακοπτόμενες γωνίες, κτίσματα διαφορετικών ρυθμών και τεχνοτροπιών, συνθέτουν τη σκηνή όπου διαδραματίζεται η ρομαντική ιστορία της Παλιάς Πόλης, με το απροσδόκητο της κάθε γωνίας της. Στην Παλιά Πόλη, λίγα βήματα πριν την πλατεία Μητροπόλεως, στο βορειότερο από τα δύο συνεχόμενα κτίσματα, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες συλλογές.

Το Παζάρι της Ξάνθης

Επίσης γνωστό για το ανατολίτικο χρώμα του, τα παζάρι που στήνεται κάθε Σάββατο κοντά στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης, αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Βόρειας Ελλάδας, γεμάτη χρώματα, ήχους και ζωή.

Το παζάρι της Ξάνθης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους ανάπτυξης της υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα. Προσελκύει όλο το χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία έρχονται όλο το χρόνο, ενώ ημερήσιες εκδρομές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τους όμορους νομούς αλλά και γενικότερα από νομούς της Βόρειας Ελλάδος.

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Αθίγγανοι, καθώς και παλιννοστούντες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά ακόμη και αφρικανοί και κινέζοι συνυπάρχουν αρμονικά, δίδοντας στο παζάρι ένα ιδιαίτερο χρώμα, το οποίο δεν θα συναντήσει κανείς σε άλλες υπαίθριες αγορές.

Το πολύχρωμο ψηφιδωτό συμπληρώνει η διαχρονικά σταθερή παρουσία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των τουριστών που συρρέουν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δικαιώνοντας και συντηρώντας τον μύθο γύρω από την μοναδική ατμόσφαιρα του παζαριού.

Ο χαρακτηρισμός της Ξάνθης, ως πόλη με τα χίλια χρώματα δικαιώνεται εάν περιδιαβεί κανείς τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, τους δρόμους και τις αγορές της. Η ονομασία αυτή δικαιώνεται ακόμη περισσότερο με μια επίσκεψη στο γραφικό Παζάρι της με τα άπειρα ηχοχρώματα.

Τα Μοναστήρια του Νομού Ξάνθης

Τα 4 μοναστήρια της Ξάνθης, Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, Παναγία Καλαμού, Μονή Ταξιαρχών και ο Αγιος Νικόλαος, , σχηματίζουν σταυρό, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, προστατεύει την πόλη από καταστροφές, σεισμούς κ.τ.λ.

Εκκλησιαστικό μουσείο φιλοξενεί κειμήλια από όλες τις ενορίες της Μητρόπολης Ξάνθης, όπως λειτουργικά άμφια και λειτουργικά σκεύη, το οποίο εδρεύει στο μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί και το πιο σύγχρονο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης, όπως και τις εκκλησίες της Παλιάς Πόλης που χρονολογούνται από το 1834.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας, κατηφορίζοντας στην Παλιά Πόλη: Ξεθεωμένοι από το τρελό πανηγύρι του Καρναβαλιού στην κεντρική πλατεία, έχοντας γιορτάσει το κάψιμο του Τζάρου στον ποταμό Κόσυνθο, αναζητούμε ένα καταφύγιο που θα μας ζεστάνει (το κρύο είναι τσουχτερό) και θα ημερέψει την πείνα μας. Εικόνες και σκέψεις περνούν από τα μάτια του μυαλού με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε ποιες από αυτές να πρωτοσταθεί κανείς για να ξεκινήσει να μιλά για την Ξάνθη! Ας σταθούμε, μια που το έφερε η κουβέντα στο, πιο επίκαιρο, το Καρναβάλι της.


"Πάτρα της Βορείου Ελλάδος" χαρακτηρίζουν οι ταξιδιώτες καρναβαλιστές την Ξάνθη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την διακρίνουν ως κορυφαία στη διοργάνωση του δεκαπενθήμερου της Αποκριάς. Ο λόγος είναι ότι η Ξάνθη γιορτάζει το Καρναβάλι με έναν δικό της, πολύ πιο "ελληνικό" τρόπο, αφού ντόπιοι και μη φροντίζουν να περάσουν μέσα από αυτό αναφορές τόσο στη λαϊκή τοπική παράδοση, όσο και στη σύγχρονη επικαιρότητα, χρησιμοποιώντας αξεσουάρ, διακοσμητικά και φορεσιές που έχουν χρειαστεί μήνες και πηγαίο μεράκι για να ετοιμαστούν. Το αποτέλεσμα είναι αληθινό και μαγικό ταυτόχρονα, όσο παράδοξο και να ακούγεται αυτό. Ολόκληρη η πόλη χαμογελά τις μέρες αυτές και μαζί της χαμογελούν οι άνθρωποι, οι γειτονιές και τα σοκάκια.

Τα Πομακοχώρια

Πομακοχώρια ονομάζονται χωριά με Πομακικό πληθυσμό στην οροσειρά της Ροδόπης. Οι Πομάκοι αποτελούν περίπου το 34% της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ στο Νομό Ξάνθης υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 60% των μουσουλμάνων.

Τα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης βρίσκονται σε μια περιοχή με σπάνια φυσική ομορφιά και ιδιαίτερη ιστορική και λαογραφική πολυμορφία. Κρυμμένα πίσω απ' τα βουνά, άντεξαν στο διάβα του χρόνου, κουβαλώντας μαζί τους τον αγώνα των κατοίκων τους για την επιβίωση.


Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής, τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα και έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.

Στην Ξάνθη, ο δήμος Μύκης και οι κοινότητες Κοτύλης, Θερμών και Σατρών αποτελούνται αποκλειστικά από Πομακοχώρια. Πομακοχώρια επίσης βρίσκονται και στην βορειοανατολική περιοχή του δήμου Ξάνθης και στη βόρεια περιοχή της κοινότητας Σελέρου. Αντιπροσωπευτικότερα χωριά είναι ο Κένταυρος, η Γλαύκη, το Ωραίο, η Κοτύλη, οι Σάτρες και οι Θέρμες.

Τα Αρχαία Αβδηρα

Τα Αρχαία Αβδηρα ήταν πόλη-κράτος στις ακτές της Θράκης, 17 χλμ νοτιοανατολικά των εκβολών του ποταμού Νέστου και σχεδόν έναντι της Θάσου. Θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τον Ηρακλή και ότι η πόλη κτίστηκε προς τιμήν του φίλου του Αβδηρου, όταν κατασπαράχθηκε από τα ανθρωποφάγα άλογα του βασιλιά των Βιστόνων Θρακών, Διομήδη.


Πατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα, ξετυλίγει σήμερα στοιχεία που εμπλέκονται μεταξύ του και της πραγματικότητας. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τρανταχτές αποδείξεις της ζωής στην πόλη των Αβδήρων.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το καλοδιατηρημένο μουσείο των Αβδήρων ταξιδεύουν τον επισκέπτη στη ζωή των Αβδηριτών ανά τους αιώνες. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να συμμετέχει στις γιορτές των Αβδήρων και να ανακαλύψει τους ρυθμούς στην περιοχή σήμερα.

Η Λίμνη Βιστωνίδα

Αν βρεθείτε στο Νομό Ξάνθης, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη λίμνη Βιστωνίδα και τα μικρά Δέλτα των ποταμών που καταλήγουν σε αυτή. Αυτήν την φυσική ομορφιά έρχονται να συμπληρώσουν οι λιμνοθάλασσες Λάφρη, Λαφρούδα, Αλυκή, Έλος και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους, όπου είναι χτισμένα σε μικρές νησίδες τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνεσης.

Η λίμνη Βιστωνίδα πήρε το όνομά της από τους Βίστωνες, ένα θρακικό φύλο, που ζούσε στην περιοχή. Το εμβαδόν της λίμνης φτάνει τα 42 τετρ. χλμ., και το μέσο βάθος της λίμνης είναι 2-2,5 μέτρα.


Η ιδιαιτερότητα της λίμνης είναι ότι ότι τα νερά της παρουσιάζουν μεταβολές στην περιεκτικότητα αλάτων. Έτσι, το βόρειο τμήμα της λίμνης έχει γλυκά νερά από τις εισροές τριών ποταμών (του Κόσυνθου του Κομψάτου και του Τραύου), ενώ στο νότιο τμήμα της η λίμνη είναι αλμυρή, και το νερό αυτό προέρχεται από τη θάλασσα μέσω τριών καναλιών που τη συνδέουν με τη λίμνη.

Ο κόσμος των πουλιών είναι χωρίς αμφιβολία αυτός που κυριαρχεί με τους εντυπωσιακούς αριθμούς των πληθυσμών και την ποικιλία των ειδών του. Ανάμεσα στα 302 είδη που υπάρχουν, μερικά είναι ο Λευκοτσικνιάς, τα Φοινικόπτερα, ο Αργυροπελεκάνος, η Αργυροτσικνιά, η Λαγγόνα. Η ευρύτερη περιοχή του υγροτόπου παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία στη χλωρίδα και την πανίδα.

Στην επικράτεια αυτή του νερού η αφθονία των ζώων είναι απαράμιλλη. Ο σιωπηλός για τα ανθρώπινα αυτιά κόσμος των ψαριών, αποτελείται από 37 είδη. Τα ψάρια που ζουν στα γλυκά νερά είναι το γριβάδι, η κοκκινοφτέρα και η θρίτσα ενώ στα αλμυρά νερά συναντούμε τα χέλια, τα λαβράκια , επτά είδη κεφαλιών κλπ. Υπάρχουν ζώα φυτοφάγα, σαρκοφάγα, διαφόρων μεγεθών. Στα δάση και τους θαμνώνες, στα Δέλτα του Κόσυνθου και του Κομψάτου κρύβονται ο αγριόγατος, ο ασβός, το τσακάλι κλπ. Ενώ στην ευρύτερη περιοχή ζουν λίγοι λύκοι και ζαρκάδια.

» Επιστροφή στη σελίδα: Τοποθεσία του ξενοδοχείου