Αρχική ΣελίδαΚρατήσεις και Επικοινωνία      Ελληνικά English        

Θάσος

Καθημερινά ανά μια ώρα πραγματοποιούνται δρομολόγια από την Κεραμωτή για το λιμάνι της Θάσου με σύγχρονα πορθμεία (διαδρομή 30 λεπτών).

Η Θάσος είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου, αποτελεί ιδανικό προορισμό και προσφέρει στον επισκέπτη πραγματικά μοναδικές διακοπές. Το κλίμα εδώ είναι εύκρατο και υγιεινό, με δροσερό καλοκαίρι και όχι ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα. Πρόκειται για ένα νησί που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, οργανωμένες παραλίες και απόμερους κολπίσκους, έντονη κοσμική ζωή και δυνατότητα για απομόνωση. Τα γραφικά χωριουδάκια αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο. Στον Λιμένα, πρωτεύουσα αλλά και λιμάνι του νησιού, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το ναό του Ποσειδώνα, τα εντυπωσιακά τείχη του κάστρου, τις πύλες του Σειληνού, την αψίδα του Καρακάλα και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Παραλίες

Η Θάσος έχει έναν πολύ καλό περιφερειακό δρόμο, που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση και στις πιο απόμερες γωνιές των ακτών του. Οπουδήποτε και να σταματήσετε, θα βρείτε μια καθαρή και ήσυχη παραλία για κολύμπι και ξεκούραση. Εξερευνήσετε τα παράλια της Θάσου και ανακαλύψτε την δική σας μοναχική γωνιά.

Όλο το νησί είναι διάσπαρτο από κολπίσκους όπου υπάρχουν αρκετές οργανωμένες αλλά και ερημικές παραλίες. Μερικές από αυτές είναι η Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, η Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνυρα, ο Παράδεισος, η Θημωνιά, η Αλυκή που οι ντόπιοι την αποκαλούν και πισίνα του νησιού, η Ψιλή Αμμος, το Αστρίς και το όμορφο Πευκάρι. Μια αναλυτική λίστα με όλες τις παραλίες του νησιού θα βρείτε εδώ.


Αρχαιολογία

Το νησί της Θάσου είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Η Θάσος προσφέρει στον επισκέπτη πολλά περισσότερα, πέρα από όμορφες παραλίες και καθαρά νερά. Το νησί έχει πλούσια ιστορία, πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και διατηρεί όλη την ελληνική παράδοση.

H αρχαία αγορά, το Χορηγικό Μνημείο, ο ναός του Πυθίου Απόλλωνος αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της αρχαίας πόλης της Θάσου. Οι διάφορες επιγραφές και τα νομίσματα μαρτυρούν την ακμή της αρχαίας πόλης λόγω της θέσεώς της, του λιμανιού και των μεταλλείων του Παγγαίου.

Τα ερείπια της Αγοράς που ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο, προδίδουν τη ζωή που κάποτε έσφυζε εκεί. Όλη η αγορά ήταν περιτριγυρισμένη με στοές. Το σχέδιο άλλαξε κάπου τον 4ο π.X. αιώνα και μετά κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα Προπύλαια, το μνήμα του Γλαύκου (7ος αι.), τη BA στοά (4ος αι.) και τη NΔ στοά με τις 7 εισόδους της.

Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε την Ακρόπολη, το Χορηγικό Μνημείο, την Πύλη της θεάς με το άρμα, την Πύλη του Σιληνού, την Πύλη του Ηρακλέους και του Διονύσου, την Αψίδα Kαρακάλλα, το Iερό του Ποσειδώνα και βεβαίως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου.


Περιβάλλον

Η Θάσος είναι νησί με πολύ πράσινο, κωνοφόρα δένδρα που φτάνουν ως τις πανέμορφες παραλίες της. Πηγές με νερά, και μικρούς χείμαρρους, δάση, εναλλάσσονται με τις παραλίες. Κάνουν με αυτό τον τρόπο τη Θάσο ένα σπάνιο μείγμα παραθαλάσσιου αλλά και ορεινού νησιού.

Η υψηλότερη κορυφή της είναι το Υψάριο (1.203 μ.). Το Υψάριο αποτελεί μια προστατευόμενη δασική περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας. Το νησί διαθέτει πηγές , χαρακτηριστικότερες είναι στο χωριό Παναγία, όπου το κρύο, καθαρό και πόσιμο νερό αναβλύζει κατευθείαν από το βουνό.

Αρχιτεκτονική

Τα περισσότερα σπίτια και εκκλησίες στην Θάσο είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Σπίτια με τοίχους από ακατέργαστη πέτρα ασβεστολιθικής φύσεως να σκεπάζονται από ξύλινες στέγες, σχιστόλιθους και σαχνισιά. Χαρακτηριστικά είναι τα ξύλινα μπαλκόνια και οι ξύλινες τοξωτές πόρτες στις εισόδους που θα συναντήσετε σε παραδοσιακούς οικισμούς όπως το Καζαβίτι και τον Θεολόγο. Τα σπίτια περιβάλλονται από περιτοιχισμένες αυλές και ανθόκηπους. Τα μακεδονίτικα στοιχεία αναμιγνύονται με ντόπιες πινελιές που χαρακτηρίζουν τις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων. Πέρα, λοιπόν, από τα βασικά γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Θάσου, κάθε χωριό ανέπτυξε δικά του ιδιαίτερα γνωρίσματα.

» Επιστροφή στη σελίδα: Τοποθεσία του ξενοδοχείου