Αρχική ΣελίδαΚρατήσεις και Επικοινωνία      Ελληνικά English        

Φαλακρό Δράμας - Παγγαίο

Φαλακρό Δράμας

Το Φαλακρό όρος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής λόγω της αφθονίας και ελκυστικότητας των φυσικών και πολιτιστικών του πόρων και μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται παγκοσμίως και στα νέα δεδομένα του καταναλωτή - τουρίστα.

Μέχρι σήμερα η ανάδειξη και ανάπτυξή του ταυτίσθηκε μόνο με την χιονοδρομία που θεωρείται βεβαίως εξαιρετικά σημαντική, παρουσιάζει όμως πληθώρα χαρακτηριστικών που μπορεί να υποστηρίξει δραστηριότητες αθλητικού τουρισμού και να προσελκύσει τουρίστες και ειδικότερα αθλητικούς τουρίστες (πεζοπόρους, ορειβάτες, χιονοδρόμους, ανθρώπους περιπέτειας) καθ όλη τη διάρκεια του έτους.


Στο Φαλακρό εμφανίζονται ιδιαίτερες ενότητες οικοσυστημάτων, οι οποίες αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για την διεξαγωγή τουριστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Με υψόμετρο 2.232 μέτρα το Φαλακρό ειναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελληνικής φύσης, γιατί παρά την ονομασία του, που οφείλεται στην χαρακτηριστική κορυφή του, μόνον γυμνό δεν είναι. Στα χαμηλότερα υψόμετρα κυριαρχούν πυκνά δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων. Πάνω από τα δέντρα, στην αλπική Ζώνη, μένει έκπληκτος ο επισκέπτης από τη μεγόλη ποικιλία των αγριολούλουδων.

Kανείς δεν μένει απογοητευμένος από μια επίσκεψη στο Φαλακρό. Ο απλός πεζοπόρος θ' ανακαλύψει φιλικές πλαγιές και ήπια μονοπάτια, όπως το περίφημο Ε6, που θα τον κάνουν να νιώσει τη χαρά της επιστροφής στη φύση. Οι αναρριχητές και οι όνθρωποι της περιπέτειας, θα νιώσουν την έντονη πρόκληση, να δοκιμάσουν την αντοχή και τις ικανότητές τους στις πανύψηλες και απόκρημνες ορθοπλαγιές.

Στις υπώρειες του Φαλακρού βρίσκονται τα γραφικά χωριά Βώλακας, Πύργοι και Γρανίτης με την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, το παραδοσιακό περιβάλλον και την θαυμάσια τοπική κουζινα.

Το Φαλακρό παραμένει πάντα φιλικό και προσιτό στον επισκέπτη, αφού κάθε εποχή του χρόνου, το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει, μετά από μια εξαίσια διαδρομή, μέχρι τα 1750 μέτρα. Εκεί, προφυλαγμένο στην αγκαλιά των υψηλών κορυφών του, βρίσκεται ένα πολύ καλό οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, που κάθε χρόνο "ζωντανεύει" τουλάχιστον για πέντε μήνες. Χιλιάδες είναι οι φίλοι του σκι που έρχονται να απολαύσουν το φημισμένο για την ποιότητά του χιόνι, που διαρκεί από τα τέλη Νοεμβρίου ως τον Απρίλιο.

Κάθε εποχή του χρόνου το Φαλακρό παρουσιάζει και μια διαφορετική συναρπαστική εικόνα. Χιλιάδες αγριολούλουδα στολίζουν τις πλαγιές του την άνοιξη, ενώ το φθινόπωρο τα φυλλώματα των δέντρων αιχμαλωτίζουν τα πιο ζεστό χρώματα της φύσης. Καθώς μπαίνει ο χειμώνας κι ολοκληρώνεται ο κύκλος της φύσης, μια απέραντη λευκή σιωπή καλύπτει κορυφές, πλαγιές, δέντρα και μονοπότια. Όπως κι αν παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια μας το Φαλακρό, είναι το επιβλητικό σύμβολο του νομού Δράμας, αυτού του τόπου της χώρας μας, που η Φύση πάντα βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της.

Δείτε περισσότερα:
www.falakro.gr
Webcam: www.meteo-news.gr
1lyk-dramas.dra.sch.gr

Παγγαίο

Στη Βόρεια Ελλάδα από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας, το Παγγαίο, αιώνιο κι ακατάλυτο από τον χρόνο, προκαλεί τους επισκέπτες του αν μη τι άλλο να υποκλιθούν στο μεγαλείο της φύσης.

Από τις επιβλητικές και μυστηριώδεις κορυφές του ξεχύνονται δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς, που σκεπάζουν πλαγιές και ρεματιές.

Δεν είναι τυχαίο πως εδώ ακριβώς στα πολύ παλιά χρόνια συγκροτήθηκαν οι πρώτοι Διονυσιακοί Θίασοι με τις έξαλλες μαινάδες και τους γεμάτους ζωώδη δύναμη σατύρους, που στο χορό και στην έκσταση ζήτησαν τη λύτρωση και την επικοινωνία με το Θεό. Κι ακόμη, ότι στο βουνό αυτό πλάστηκαν οι πιο παλιές δοξασίες για την αθανασία της ψυχής.


Το Παγγαίο, αγαπημένος προορισμός φυσιολατρών και ορειβατών, δεσπόζει ΒΔ του Νομού Καβάλας. Έχει μήκος 40 χλμ. και πλάτος 20 χλμ., με μια περιοχή κορυφών εκτεταμένη η οποία δεν έχει δημιουργήσει γεωλογικά φαινόμενα τέτοια ώστε να διακρίνουμε ορθοπλαγιές με μεγάλες υψομετρικές διαφορές.

Ωστόσο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ύπαρξη στην βόρεια και βορειοανατολική πλευρά των κορυφών του Τρίκορφου, μιας σειράς από κάθετους βράχους, μυτίκια και πύργους, με υψομετρικές διαφορές 150-250 μέτρα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο. Στη βορινή πλευρά του Τρίκορφου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αναρριχητών το χειμώνα.

Τα λούκια που σχηματίζονται κρατούν πάντα χιόνι και τις περισσότερες φορές αρκετά παγωμένο. Από τις αρχές της δεκαετίας του '60, οι Θεσσαλονικείς κυρίως αναρριχητές έδωσαν τις πρώτες καλοκαιρινές και χειμερινές γραμμές. Για τους... ειδικούς να πούμε ότι από τις πρώτες διαδρομές είναι η "Κλασική" (26-12-63) και η "Ανώνυμη" (25-10-1965).

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής- ένα από τα μικρότερα κέντρα σκι στην Ελλάδα. Σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Καβάλα (με τα τελευταία 3 από αυτά να αποτελούν κατάλληλο έδαφος για... τζιπ). Προς το παρόν το χιονοδρομικό κέντρο είναι κλειστό. Αναζητείστε σχετικές πληροφορίες στο 2510 - 231067.

Πριν ανηφορίσετε στο Παγγαίο καλό θα ήταν να τσιμπήσετε κάτι για να πάρετε δυνάμεις. Μπορείτε να κάνετε μία στάση στο εστιατόριο της ξενοδοχειακής μονάδας Δασικό Χωριό, που βρίσκεται στις ανατολική πλαγιά του βουνού. Εναλλακτικά, μπορείτε να απολαύσετε μοναδικές νοστιμιές της ντόπιας κουζίνας καθώς και πολίτικα πιάτα στις γραφικές ταβέρνες της Νικήσιανης και του Παλαιοχωρίου, καθώς και της Γεωργιανής, όπου μπορείτε να βρείτε και γεύσεις της ποντιακής κουζίνας.

Θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις ποικιλίες κρεατικών και τις διάφορες τύπου σαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τυροσαλάτες, κλπ. Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη, για να μη πούμε αμαρτία, να μην δοκιμάσετε το Καβαλιώτικο τσίπουρο, που θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τους πεντανόστιμους μακεδονίτικους τσιπουρο-μεζέδες.

Δείτε περισσότερα:
www.protiserron.gr/paggaio

» Επιστροφή στη σελίδα: Τοποθεσία του ξενοδοχείου